Niedziela, 19 Sierpień 2007, 22:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj nas.. liczy się każdy grosz. To tylko 5 minut. Zapraszamy.

strona główna   Forum   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakaz dodatkowego zatrudnienia  (Przeczytany 181 razy)
-pawel-

« : Poniedziałek, 18 Czerwiec 2007, 01:02 »

Witam serdecznie mam kilka pytań  dotyczących jednego paragrafu mojej umowy o prace z pracodawcą , jednak na początek zacytuję go.

„Zakaz dodatkowego zatrudnienia:
1.W okresie obowiązywania niniejszej umowy Pracownik nie może bez pisemnej zgody Pracodawcy wykonywać odpłatnie na rzecz osób trzecich jakichkolwiek czynności w ramach umowy o pracę, umowy zlecenie, umowy o dzieło łub w ramach innego stosunku prawnego.
2.Naruszenie przez Pracownika obowiązków określonych w ust. 1 stwarza po stronie Pracodawcy możliwość rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia, z winy Pracownika.
3.Niezależnie od powyższego w przypadku naruszenia niniejszego zakazu Pracownik zapłaci Pracodawcy karę umowną w wysokości równej 6-cio miesięcznym poborom.”

W Kodeksie Pracy nie znalazłem mowy o całkowitym zakazie,  wiem że istnieją przepisy o zakazie konkurencji,   lecz są często nadużywane przez pracodawcę. 
O to moje pytania
1)Czy w/w paragraf mojej umowy o pracę jest zgodny z prawem, wydaje mi się, że pracodawca nie może mi zabronić pracować gdzie indziej jeśli drugi pracodawca nie jest konkurencją dla niego?
2)Kiedy pracodawca może wprowadzić umowę o zakazie konkurencji, i na jakich warunkach ?
3)Dostałem możliwość dorobienia sobie po godzinach, jak to rozegrać by było wszystko legalnie? 
Karol Czepukojć
Administrator
Średniozaawansowany

« Odpowiedz #1 : Środa, 27 Czerwiec 2007, 23:35 »

Witam serdecznie,

1) zacytowane przez Pana postanowienie umowne jest niezgodne z prawem pracy, w szczególności z zasadą wolności pracy (wyrażoną w art. 10 kodeksu pracy). Pracodawca nie może ustanowić umownego zakazu ograniczającego w całości możliwość podjęcia pracy.

Art. 10 kodeksu pracy

§ 1. Każdy ma prawo do swobodnie wybranej pracy. Nikomu, z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie, nie można zabronić wykonywania zawodu.

(...)

2) Odpowiedź na to pytanie znajdzie Pan tutaj.

3) Jeżeli Pana dodatkowy pracodawca nie prowadzi względem obecnego pracodawcy działalności konkurencyjnej, obecny pracodawca nie powinien mieć podstaw do wyciągania jakichkolwiek konsekwencji względem Pana.

Pozdrawiam.

Karol Czepukojć | redaktor naczelny PrawoPracy.org.

prawo pracykodeks pracy - praca

wzory
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Copyright 2005-2007 Fundacja Ignorantia Iuris Nocet. Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC