Poniedziałek, 15 Październik 2007, 15:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj nas.. liczy się każdy grosz. To tylko 5 minut. Zapraszamy.

strona główna   Forum   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czas pracy w wymiarze połowy etatu  (Przeczytany 76 razy)
Endriu84

« : Niedziela, 7 Październik 2007, 01:38 »

Witam Wszystkich.
Mam taki oto problem.
Jestem studentem studiów dziennych.Miałem jedną pracę ale postanowiłem poszukać czegoś ambitniejszego no i wreszcie się udało.Zaproponowano mi pracę w renomowanej firmie na pół etatu (na czym mi bardzo zależało ze względu na szkołę),więc zrezygnowałem z poprzedniej i zacząłem pracować w omawianej nowej pracy.Po krótkim czasie okazało się,że mój grafik
(bez mojej wiedzy) ustalony jest nastepująco-codziennie od poniedziałku do piątku w godz 11-19,czyli po 8 godzin dziennie i to w takich godz,że nie mogę chodzić na zajęcia.
Moje pytanie brzmi...czy muszę godzić się na pracę po 8 godzin dziennie skoro moja umowa wyraźnie ma sformułowane zdanie "praca w wymiarze 1/2 etatu".
Proszę o pomoc i dziekuję za odpowiedź.
Kindzia77

« Odpowiedz #1 : Poniedziałek, 8 Październik 2007, 09:44 »

witam

jeżeli zatrudnienie jest na 1/2 etatu to oczywiście obejmuje ono połowę ze średnio tygodniowego czasu pracy czyli 40/2 = 20 godz.tygodniowo.

Przypuszczam, że przy Twoim zatrudnieniu wszystkie ustalenia co do tego, że jesteś studentem studiów dziennych były wyjaśnione i ustalone, w związku z czym dziwne jest postępowanie pracodawcy.
Może osoba układająca grafik nie ma takiej wiedzy, co do Twoich warunków zatrudnienia.... najlepiej byłoby podejść do takiej osoby i porozmawiać, jeżeli okaże się że grafik jest sporządzony z pełną świadomością o Twoim zatrudnieniu w połowie wymiaru czasu pracy to wówczas należałoby porozmawiać z samym pracodawcą i wyjaśnić te kwestie.

Na razie uważam, że powinieneś porozmawiać, może jest to efekt zupełnej niewiedzy pracownika układającego grafik.

pozdrawiam
Kinga

Pozdrawiam
Kinga
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Copyright 2005-2007 Fundacja Ignorantia Iuris Nocet. Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC