Forum Strona Główna  
 Strona główna  •  Forum  •    •   Mapa  •   FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Jaki tryb Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Mariusz

PostWysłany: Wto, 28 Lis 2006 10:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, mam pytanie: czy można rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeśli ów pracownik przedstawił zaświadczenie lekarskie stwierdzające przeciwskazania do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku?

Wiem, że w takiej sytuacji bedzie to dla pracownika jednoznaczne z brakiem zdolności do pracy, a tym samym dla pracodawcy będzie skutkowało niemożliwością dopuszczenia takiego pracownika do pracy. Świadczy o tym zapis art. 229 par. 4 k.p. Brak zdolności do pracy na dotychczasowym stanowisku może być przyczyną wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę - bez prawa do wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. W tym czasie należy niby wysłać pracownika na urlop. I co, pracownik w tej sytuacji przebywa na urlopie bez prawa do wynagrodzenia? Wydaje mi się to trochę zastanawiające. Czy nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu? Np. w art. 52 par 1, p.3 K.p. jest mowa o zawinionej przez pracownika utracie uprawnień... czy przedłożenie pracodawcy ww. zaświadczenia o istnieniu przeciwskazań można "podpiąć" pod ten zapis. Proszę o jakieś sensowne rady! Dziękuję i serdecznie pozdrawiam! e-mariusz
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Sponsor serwisu PrawoPracy.org

PostWysłany: Wto, 28 Lis 2006 10:58 Powrót do góry

Pamiętaj, serwis PrawoPracy.org utrzymuje się dzięki reklamom.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat