Witam, mam pytanie: czy można rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeśli ów pracownik przedstawił zaświadczenie lekarskie stwierdzające przeciwskazania do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku?
Wiem, że w takiej sytuacji bedzie to dla pracownika jednoznaczne z brakiem zdolności do pracy, a tym samym dla pracodawcy będzie skutkowało niemożliwością dopuszczenia takiego pracownika do pracy. Świadczy o tym zapis art. 229 par. 4 k.p. Brak zdolności do pracy na dotychczasowym stanowisku może być przyczyną wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę - bez prawa do wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. W tym czasie należy niby wysłać pracownika na urlop. I co, pracownik w tej sytuacji przebywa na urlopie bez prawa do wynagrodzenia? Wydaje mi się to trochę zastanawiające. Czy nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu? Np. w art. 52 par 1, p.3 K.p. jest mowa o zawinionej przez pracownika utracie uprawnień... czy przedłożenie pracodawcy ww. zaświadczenia o istnieniu przeciwskazań można "podpiąć" pod ten zapis. Proszę o jakieś sensowne rady! Dziękuję i serdecznie pozdrawiam! e-mariusz
Sponsor serwisu PrawoPracy.org
Wysłany: Wto, 28 Lis 2006 10:58
Pamiętaj, serwis PrawoPracy.org utrzymuje się dzięki reklamom.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach