Poniedziałek, 28 Maj 2007, 07:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj nas.. liczy się każdy grosz. To tylko 5 minut. Zapraszamy.

strona główna   Forum   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ponowne przyjęcie do pracy.  (Przeczytany 552 razy)
JOLCIA

« : Poniedziałek, 20 Listopad 2006, 20:30 »

Zostałam zwolniona po trzech miesiącach świadczeń rehabilitacyjnych 09.08.2006roku. Wróciłam do pracy 20.11.2006 roku i otrzymałam umowę o pracę na okres próbny. Czy pracodawca zwalniając  na podstawie art. 53 powinien przyjąć ponownie pracownika który wraca do pracy przed upływem 6 miesięcy od zwolnienia ? Czy nowa umowa ma być umową na okres próbny? Proszę o odpowiedź. POZDRAWIAM. DZIĘKUJĘ.
Ania Sosnowska

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 15 Maj 2007, 16:06 »

Na podstawie art. 53 § 5 kodeksu pracy, jeśli pracownik zgłosi swój powrót nie później niż w okresie 6-u miesięcy od rozwiązania umowy o pracę w trybie art. 53 § 1, wówczas pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić takiego pracownika, tzn. jeżeli dysponuje wolnymi miejscami pracy odpowiadającymi kwalifikacjom pracownika.

Ponowne zatrudnienie pracownika następuje zawsze na podstawie nowej umowy o pracę, z uwagi na fakt rozwiazania poprzedniej umowy łączącej strony. 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Copyright 2005-2007 Fundacja Ignorantia Iuris Nocet. Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC